Weerstation Laurierveld HulsbergWS 4000

Het weerstation Laurierveld in het Zuid-Limburgse Hulsberg, is van start gegaan 50 jaar na de zwaarste 11-stedentocht allertijden, namelijk die van 18 januari 1963. Het weerstation levert momenteel gegevens over temperatuur, vochtigheid, luchtdruk, neerslag (niet tijdens vorstperiodes), sneeuwhoogte en wind. De gegevens worden iedere vijf minuten op deze site bijgewerkt.

Apparatuur

Het weerstation bestaat uit een Davis Vantage Pro 2 meetstation en een ontvanger. Het meetstation is buiten opgebouwd aan een mast en bevat een regenmeter, thermometer, radiogestuurde klok en een zendunit. De windrichting en -snelheid worden gemeten door een anemometer (windmeter) op zo'n 10 mtr. hoogte die verbonden is via een kabel met het weerstation. Het weerstation wordt opgeladen m.b.v. zonne-energie. De zendunit stuurt de gegevens draadloos door naar een binnen opgestelde ontvanger. Deze ontvanger meet ook de binnentemperatuur en de luchtdruk
De ontvanger is via USB verbonden met een laptop die de gegevens mbv het programma Weatherlink verwerkt en iedere 5 minuten doorstuurt naar de website.

De zender-thermometer, regen- en anemometer en ontvanger van de Davis vantage Pro 2 met laptop

WS 4000 WS 4000 WS 4000


Locatie

Het weerstation bevindt zich op 131 meter hoogte. De anemometer is 10 meter boven de grond opgesteld. De windmeter bevindt zich boven de daklijn van de huizen en de metingen worden dan ook nauwelijks be´nvloed.
De thermometer hangt 1,50 meter boven het aardoppervlak. De thermometer bevat een afschermingskap en hangt niet in de zon. Extra afscherming door een daarvoor witte beschermingskap van Davis.

Verder informatie

Naast informatie over het weer in Hulsberg wordt ook info gegeven over weergerelateerde zaken zoals BBQ-recepten, beelden van de weersituatie op andere plaatsen via de webcam en websites die een relatie hebben, of be´nvloed worden door het weer.
Vooral indien de temperatuur onder nul komt ontdooi ik; speciale aandacht gaat namelijk uit naar natuurijs in Nederland.
Er is een facebookpagina aan deze website gekoppeld, zie de link op de homepage.

Contact

Ik vind het leuk als een mail stuurt naar corneliusderuijter@gmail.com, of een bericht stuurt via de facebookpagina van Weerstation Laurierveld Hulsberg.

Foto Ron Ron de Ruijter

vlag