NatuurijsweerWS 4000

Natuurijs

Schaatsen op natuurijs is echt iets "Hollands". Dit heeft oa te maken met het feit dat er hier als er ijs is, geen of weinig sneeuw op het ijs ligt. Op de redenen hiervan komen we later terug. Een aantal gegevens waarmee we een beeld krijgen van de kans op beschaatsbaar ijs vind je op deze pagina.

Huidige temperaturen in Nederland.


WS 4000

Temperatuur van de afgelopen 24 uur in 11-stedenstad Dokkum (momenteel geen temperatuurmeting), Hallum (ten noordwesten van Barthlehiem) en Sneek.


WS 4000 WS 4000 WS 4000

Temperatuur van de afgelopen 24 uur in Streefkerk (ZH) nabij de Molentocht, Buitenplaats Veluwemeer (Biddinghuizen, FL) en Beegden (L) in de buurt van "de Banen" te Eind.


WS 4000 WS 4000 WS 4000

Ijsaangroei in Midden Nederland

De weerpluim is van het KNMI. Hiermee wordt een dikke week vooruit bekeken wat de temperaturen gaan doen. Met behulp van dit model wordt dan ook berekend hoeveel ijs er onstaat in Midden Nederland. De (bruine) rode lijn met punten geeft de uiteindelijke verwachting aan. De dunnen groen lijntjes zijn veel variaties die samen de rode lijn bepalen. Voor wetenschappelijke uitleg, zie de site van het KNMI.

WS 4000

Natuurijskaart
Erik Ekkel heeft indien er op natuurijs geschaatst kan worden, zijn "Natuurijskaart" online. Hierop kun je zien waar er in Nederland op natuurijs, inclusief natuurijsbanen, geschaatst kan worden. Je kunt op deze site ook doorgeven waar een mogelijkheid is om op natuurijs te schaatsen. Erik plaats dit dan op de kaart.

Kalender natuurijstoertochten
Indien er door de KNSB goedgekeurde toertochten zijn (minimale ijsdikte 12 cm) vind je ze achter deze link.

vlag