BBQWS 4000

Een lekkere en leuke hobby!

Van zwarte randen naar heerlijk malse gerechten

Enige jaren geleden ben ik in Delft naar het vrijgezellenfeest, van nu mijn zwager Mikal, geweest. Dat feest bestond uit BBQen onder leiding van een professionele kok. Daar heb ik met veel plezier de eerste belangrijke basisbeginselen van het BBQen geleerd. Vele zijn erg simpel, maar wel belangrijk. Op deze pagina plaats ik tips, recepten en eigen foto's van door mij klaar gemaakte recepten. Overigens zou dit allemaal zonder Marjo's inzichten niets worden! In principe is iedere BBQ (wegwerp-kolen, gas of electrisch) geschikt om lekkere gerechten mee te maken, als je de basisprincipes maar goed toepast. Met een wegwerp BBQ uit de supermarkt zoals hieronder te zien is ben je in het soort gerecht natuurlijk wel beperkt. Het maken van een fantastische kip op bierblik is hiermee bv niet mogelijk. Ik bouw deze pagina langzaam op, ieder nieuw gerecht wordt op facebook aangekondigd. Naast de wegwerp BBQ, als ik er geen bij me heb, werk ik thuis met een geweldige briketten BBQ van Weber en op de camping met een gas BBQ van de Q-serie, ook van Weber. (In Zuid Frankrijk mag je namelijk meestal geen briketten BBQ gebruiken i.v.m. bosbrandgevaar).

WS 4000WS 4000WS 4000


BBQ Tips.

Geduld met houtskool en briketten en geen vlammen!

Indien je met briketten of houtskool werkt zorg er dan voor dat deze eerst helemaal grijs zijn voordat je met BBQen begint. Vlammen zorgen er namelijk voor dat de gerechten verbranden. Heb dus geduld! Bij één brikettenvulling voor een Weber BBQ kan dit wel een half uur duren. Hieronder:nog even wachten dus! O ja, je kunt in de winter ook uitstekend gerechten op de BBQ maken, wel andere dan in de zomer bij 25 graden, en dan heerlijk binnen opeten!

WS 4000


Schoonmaken van het rooster

Dat rooster is vaak te groot voor de afwasmachine en heel smerig. Maak het vooraf, tussendoor en na het BBQen schoon met een staalborstel. Een van de bouwmarkt voldoet ook prima, vaak zijn ze zelfs beter en veel goedkoper, dan die van een BBQ merk. Voordat je het gerecht op het rooster legt, laat je het goed heet worden boven de warmtebron, haal je de staalborstel er overheen, en als laatste nog even wat in olijfolie gedrenkt keukenpapier gebruiken.

WS 4000


Vis- en schaaldierenrecepten

Pangasiuspakketje


WS 4000WS 4000WS 4000


Doe wat peper en zout aan beide kanten van een Pangasiusfilet en leg deze op aluminiumfolie. Voeg toe: citroensap, scheutje witte wijn, tomaatjes, dille of basilicum en eventueel geraspte kaas. Er mag ook een klein scheutje olijfolie op.
Vouw de aluminiumfolie dicht en leg dit op de warme BBQ. Afhankelijk van het feit of de filet wel of niet bevroren is, is deze tussen 10 en 20 minuten gaar (BBQ temperatuur zo'n 170 graden C, oftewel luchttoevoergaten onder in de BBQ half open).
Indien je een bevroren filet gebruikt loopt er meer sap uit de vis. Stokbrood hier in dopen is heerlijk! Je kunt dit gerecht overigens ook heel goed met Tilapiafilet maken.

Zalmfilet


WS 4000WS 4000WS 4000


Leg een verse zalmfilet of een ontdooide uit de diepvries op aluminiumfolie. Voeg toe: scheutje witte wijn, peper en zout, viskruiden en een paar schijfjes verse citroen.
Vouw de aluminiumfolie dicht en leg dit op de warme BBQ. Afhankelijk van de grootte van de zalmfilet is deze binnen 10 tot 15 minuten gaar. Een glas Pinot Gris smaakt er bijvoorbeeld heerlijk bij!

Verse zalm op de huid


WS 4000WS 4000WS 4000


Bestrooi een verse stuk zalm met huid met peper en zout aan beide kanten. Leg dit op de huidkant op het bbq-rooster.
Schuif er een stukje aluminiumfolie onder na zo'n 10 minuten als de huid begint aan te branden. Afhankelijk van de grootte van het stuk zalm is dit binnen 15 tot 20 minuten gaar. Een glas Chardonay of Piquepoule de Pinet smaakt er lekker bij!

Verse zalmfilet roken


WS 4000WS 4000WS 4000 WS 4000WS 4000


Ontdoe een zalmfilet (in dit voorbeeld 1000 gram) van de huid. Leg de filet in een schaal en begiet deze met 250 ml bruine Rum. Laat de zalmfilet hier een kwartier in liggen. Maak ondertussen een mengsel van 175 gram bruine suiker, 80 gram grof zeezout, en anderhalve eetlepel zwarte peper uit de molen. Bedek de bodem van een schaal met dit mengsel, leg de zalm erin en bedek de zalm ook aan de bovenkant hiermee. Bedek de schaal met huishoudfolie. Laat de schaal vier uur in de koelkast staan. Het (zout)mengsel heeft nu veel vocht aan de filet onttrokken. Spoel het mengsel met water goed af. Gaar en rook de zalm op een matig hete gesloten bbq zo'n 20 minuten. Om te roken voeg je aan de kolen een paar honderd gram rookhout (snippers) toe (zie foto) die enkele uren in het water hebben gelegen.

Forel van de BBQ


WS 4000WS 4000WS 4000


Neem een forel uit de diepvries of beter nog een vers gevangen die schoongemaakt is. Spoel en dep deze af. Vouw de forel open en giet er wat witte wijn in, peper en zout uit de molen, wat verse of gedroogde tijm en een schijfje verse citroen, of citroensap.
Vouw de aluminiumfolie dicht en leg de forel op de warme BBQ (200 graden). Na 10 tot 15 minuten is deze gaar en valt zo van de graat. Wij hebben er een lekkere (altijd witte) Sylvaner uit Franken bij gedronken. Genieten maar!

Garnalen van de BBQ


WS 4000WS 4000WS 4000


Verse garnalen, of b.v. staarten van reuzengarnalen uit de diepvries, het kan allemaal. Leg ze in een marinade van b.v. olijfolie, vers citoensap, peper, zout en knoflook. Laat ze daar zeker anderhalf uur in liggen! Maak ze gaar op de BBQ aan een stokje of leg ze op een aluminium schaal, zoals op de foto. Max 5 minuten! Een mooie witte wijn er bij, zoals een Piquepoule (druivensoort) de Pinet (wijndorp) uit Zuid Frankrijk smaakt er heerlijk bij!

Kiprecepten

Kip onder baksteen


beukensnipperskiponderbaksteenverskiponderbaksteen


Wikkel één of twee bakstenen in aluminiumfolie. Kruid kipfilet met kipkruiden of een andere lekkere marinade. Stook de BBQ heet (200 graden). Leg de filet op het hete rooster en leg de bakstenen er op. (Voor een extra lekkere (rook)smaak voeg je aan de briketten een handje geweekte beukensnippers, die je bij BBQ winkels, bouwmarkten en dierenwinkels kunt kopen, toe). Na twee minuten de filets een kwart slag draaien om een mooi patroon in het vlees te krijgen. Doe dit met iedere kant zes tot acht minuten. Door de druk van de bakstenen met de reflecterende aluminium, zijn de filets sneller gaar, blijven ze sappiger en krijgen ze een mooiere kleur. Smakelijkl! Denk er aan, de folie weggooien na het bbq-en in verband met de hygiëne! Je kunt dit ook maken op een BBQ zonder deksel, als deze maar heet genoeg is, maar geen vlammen laten ontstaan!

Kip op blik!


kipblik kipblik Dubbelkipopblik


Een fantastisch lekker en verrassend recept! Breng een dun laagje olijfolie aan op een kip (geen plofkip uit de diepvries!) en voorzie de kip rijkelijk met een kruidenmengsel, zoals kipkruiden. Neem een leeg blikje en vul dit voor driekwart met wijn, bier, of een andere drank en doe er nog wat kruiden bij. Zet de kip over het blikje heen en plaats dit geheel rechtop op de BBQ (gaat alleen met deksel). Laat de kip gaar worden (83 graden kerntemperatuur). Dit duurt één uur en een kwartier, of iets langer. Leg op de kolen een klein stukje eikenrookhout (eikenhout, of -snippers die je een dag in water hebt laten liggen) en laat dit zo'n drie kwartier meeroken voor net dat kleinebeetje rookaroma. De kip wordt heerlijk mals doordat het vocht uit het blikje heet wordt en voortdurend verdampt in de kip. Je kunt de kip(pen) ook in een bak met (rode) aardappelen zetten. Aardappelen eerst een minuut of zeven met schil koken. Snijden en vervolgens mengen met wat olijfolie, een teentje knoflook en de gehakte blaadjes van een takje rozemarijn. Lekker bijgerecht! De bbq-pinnen die je door de kippen ziet, zijn nodig om de kip van het (hete!) blikje af te kunnen draaien (deze er al insteken voordat je de kip op de bbq zet). Het blikje vasthouden met een ovenwant, evenals de pinnen! Dat moet je wel even met twee personen doen. Op de foto's zie je eveneens de draad van de digitale thermometer die ik gebruik om de kerntemperatuur te meten.

Gerookte en gepekelde hele kip


kipblik kipblik Dubbelkipopblik


Een bbq-recept, eigenlijk voor kalkoen bedoeld, maar het levert een heel mooi geroosterde en sappige kip op. Wel ruim op tijd van te voren beginnen! Maak in een emmer een mengsel van: 1 liter heet water, 1,25 kopje zout, halve citroen in schijfjes, 1 kopje schenkstroop, 1 ui in schijfjes, 4 teentjes knoflook in schijfjes, 1 eetlepel zwartepeperkorrels, 5 laurierblaadjes en 4 kruidnagelen. Meng dit mengsel goed tot het zout is opgelost en vul aan met 4 liter koud water. Dompel de drooggemaakte kip hier in onder en laat dit een uur of 6 staan. Droog de kip en leg deze met de borst op de BBQ. Smeer de kip in met gesmolten boter en rooster de kip tot een kerntemperatuur van zo'n 80 graden (ongeveer anderhalf uur bij 170 graden). Voeg nat rookhout toe en zorg ervoor dat je een druipbak witte wijn of bier onder het rooster hebt staan. Smakelijk! Indien je dit met kalkoen doet de kalkoen 12 tot 14 uur in de pekel laten staan. De bereidingstijd is dan zo'n twee keer zo lang.

Rundvleesrecepten

Biefspies van Marjo


Marjobief Marjobief Marjobief


Snij biefstuk in stukjes en leg dit in een marinade van olijfolie, een teentje fijngemaakte knoflook, verse rozemarijn (gedroogde mag ook), tijm, gemalen zwarte peper en een beetje citroensap. Leg er folie overheen. Laat de bief rustig een uur of twee in de koelkast in de marinade liggen, en roer zo nu en dan om. Steek de stukjes aan een metalen of houten spies en leg ze op de hete BBQ. lekker als je een (klein) stukje nat rookhout van eiken, of beuken aan de kolen toevoegt. Afhankelijk van hoe gaar je de bief wilt maken, laat je de spiezen er 4 tot 8 minuten op liggen. Wel regelmatig draaien! Gaartijd moet je gewoon uitproberen! Smakelijk!

Hamburgers op z'n Provencaals


hamburger1 hamburger2 hamburger3


Eenvoudig een hamburger heel veel lekkerder laten smaken kan door deze aan twee kanten met Provencaalse kruiden te bestrooien. Natuurlijk zelf gekocht op een markt in de Provence, de vorige zomer! (van de Hollandse supermarkt mag ook....., als je maar geen prefab diepvrieshamburgers gebruikt!) Iedere kant een minuut of vier op de hete BBQ en je hebt snel een mooi en heel lekker stukje zomervlees, waar gasten je voor zullen complimenteren! (als je ze na twee minuten draait op het hete rooster krijg je ook nog een mooi patroon in het vlees)

Babytop (runderbovenbil) met rozemarijn


hamburger1 hamburger2 hamburger3


Een stuk runderbovenbil (Babytop heet dat bij de Makro) kruiden met zeezout, peper uit de molen en verse rozemarijn uit de tuin. Op de BBQ leggen boven een bak met rode wijn. Wat nat eikenhout voor een beetje rooksmaak aan de briketten toevoegen en bij ongeveer 200 graden gaar maken tot een kerntemperatuur van 63 graden (een stuk van 500 gram heeft ongeveer 50 minuten nodig). Een geweldig recept voor de kerstdagen!

Entrecot Bordelaise


Entrecot1 Entrecot2 Entrecot3


Klinkt moeilijk, maar is dat niet en geweldig lekker. Doe peper uit de molen op de Entrecot(s). Met een BBQ-tang zet je de Entrecot(s) met het (belangrijke) vetrandje op het hete rooster. Er ontstaan vlammen die het vlees bereiken, dat is ook de bedoeling! Laat het vlees hier een minuutje boven. Vervolgens de Entrecot(s) 1 minuut per kant boven het vuur grillen. (na 30 sec. 90 graden draaien voor een mooi patroon). Afhankelijk van hoe je gaar je het vlees wilt nog 1 tot 2 minuten op de BBQ naast het vuur laten liggen. Hoe korter, hoe meer rauw het vlees is, maar zeker kort bereidde Entrecot smelt op de tong! Op je bord doe je er na behoefte pas zout uit de molen op. De toevoeging "Bordelaise" is van toepasing als je nat druivenhout op de kolen legt, waardoor er een fijne rooksmaak aan het vlees toegevoegd wordt.

Rumpsteak


Bief1 Bief2 Bief3


Rumpsteak is biefstuk van de dikke lende, maar je kunt hier ook andere bief voor gebruiken. Bij dit recept is bief gebruikt van ongeveer 1 cm dik. Kort voor de bereiding peper uit de molen en in dit geval provencaalse kruiden aangebracht. Op een hete bbq het vlees aan iedere kant twee minuten gegrild (na 1 minuut 90 graden gedraaid om een leuk patroon te verkrijgen). Vervolgens nog een minuut naast het vuur leggen. Pas op het bord voorzien van zout. Is de bief dikker, dan wordt de bereidingstijd langer, even uitproberen.

Varkensvleesrecepten

Braadworstjes met (Limburgs) bier


Bierworst Bierworst Bierworst


Voor dit gerecht gebruik je verse braadworstjes, maakt niet uit welke variant, als ze maar niet voorgegaard zijn. BBQ worstjes zijn dat al wel! Snij een ui in ringen en leg deze in een pan. Prik in ieder worstje met een speld een stuk of zes gaatjes. Leg de worstjes op de uienringen en giet ze onder een mengsel van 75% Limburgs Bier zoals Gulpener en 25 % water. Breng dit aan de kook en laat de worstjes zo'n zes minuten stoven. Laat de worstjes even uitlekken en grill ze vervolgens op een met olijfolie ingewreven rooster boven de hete kolen of andere warmtebron (ongeveer vijf minuten). Blijf erbij en indien er vlammen ontstaan onder een worstje door uitdruipend vet verplaats je dit worstje direct met een bbq tang! Je moet er dus bijblijven. De worstjes minstens één keer draaien.

Varkensfiletlapjes op z'n Oosters


Bierworst Bierworst Bierworst


Wellicht eerst even naar AH, daar komt dit recept vandaan. Leg varkensfiletlapjes ongeveer een uur in een marinade met de volgende ingrediënten: twee eetlepels olijfolie, twee eetlepels Japanse sojasaus, één eetlepel basterdsuiker, één eetlepel gemberpoeder en twee teentjes fijngemaakte knoflook. Maak de lapjes klaar op een hete BBQ, ongeveer twee minuten per kant.

Varkensfilet met Schwarzwälder Schincken, appel en gedroogde salie in een bed van aardappelen


Bierworst Bierworst Bierworst


Neem een stuk varkensfilet van bv 500 gram, snij dit bijna doormidden en vouw het open. Bestrooi de binnenkant met zout en peper, gedroogde salie en stukjes van een halve appel. Vouw de filet dicht en omwikkel deze met de Schwarzwälder Schincken (andere rauwe ham mag ook), omwikkel het met keukentouw, of steek het vast met prikkers. Leg het vlees in een schaal. Vul de schaal op met stukjes aardappel die je in olijfolie met peper, zout en thijm bevochtigd hebt. Voeg daar stukjes van anderhalve appel aan toe. In een gesloten BBQ met toevoeging van wat rookhout verwarmen tot zo'n 77 graden (ongeveer 1,5 uur) tot een heerlijk herfst, of winter BBQ gerecht dat je lekker binnen op eet.

Bijgerechten

Brood


brood brood brood


Brood in vele variaties, is vaak lekker bij BBQ-gerechten. Afbakbrood, of zoals hier met kruidenboter uit de koeling, wordt meestal gewoon in de oven afgebakken, maar kun je ook heel goed in de BBQ afbakken; leuk en lekkerder! Je hebt hiervoor wel een BBQ met een deksel nodig. Een speciaal rekje erin waarop je het brood kunt leggen is makkelijk. Gewoon de zelfde tijd gebruiken als ook in de oven gebruikt wordt. Nog energiebesparend ook! Het brood niet direct boven de vlammen leggen, maar er naast, om verbranden te voorkomen. Wel even plannen; het brood moet vijf tot tien minuten eerder klaar zijn dan het gerecht dat je gaat eten, zodat je de tijd hebt om het al te snijden.

Courgette van de BBQ


courgette1 courgette2 courgette3


Heel lekker, maar je blijft erbij voor het beste resultaat! Snij een courgette, niet zo'n grote met zaden, doormidden en snij er met een kaasschaaf plakken van. Leg de schijven in een marinade van olijfolie, peper, zout, knoflook, rozemarijn en thijm (liefst vers!) Laat de courgette enkele uren in deze marinade liggen. BBQ de schijven vervolgens aan iedere zijde één tot anderhalve minuut. (draaien met een vork of BBQ-tang)

Gegrilde ananas op de BBQ


ananas ananas ananas


Fris en zoet tegelijk! Snij een verse ananas doormidden en van iedere helft vier parten. Haal uit ieder part de harde kern. Gril de parten op een hete BBQ, zo'n vijf minuten. Voortdurend draaien! Haal de parten er af en doe op één kant basterdsuiker. Gril de parten nog even na (zo'n twee minuten).

Gegrilde trostomaatjes


ananas ananas ananas


Maak een marinade van olijfolie, twee teentjes gehakte knoflook, blaadjes van een paar takjes tijm, wat gemalen zwartepeper en zout (per ongeveer zes tomaatjes). Snij de tomaten door en meng ze met de helft van de marinade. Laat dit een uurtje intrekken. Leg de tomaten met de doorgesneden kant op het hete rooster van de BBQ en gril ze ongeveer 4 tot 5 minuten. Draai ze vervolgens om en herhaal dit. Voordat je ze opdient meng je de rest van de marinade met de tomaatjes. Een heerlijk tussengerecht! Gebruik hiervoor een BBQ-tang en een lepel. Het wordt nog lekkerder als je ook wat rookhout gebruikt.

Groene asperges


ananas ananas ananas


Zet met een paar cocktailprikkers vijf asperges aan elkaar. leg ze enige tijd in een marinade van olijfolie, ketjap, gemalen zout en peper en wat knoflook. Gril de asperges zo'n vier minuten per kant en bestrooi ze tijdens het grillen met sesamzaad. Zonder sesamzaad kun je ze na het grillen ook bestrooien met verse kruiden of bv een gemalen harde kaas.

Mozzarellaprikkertjes


ananas


Voor velen een lekker voor of bijgerechtje! Neem minimozzarella en leg deze een kwartiertje in een marinade van olijfolie, peper en zout, knoflook en Italiaanse kruiden. Maak prikkertjes bestaande uit blaadjes van basilicum,cocktailtomaatjes en natuurlijk de minimozzarella. (koop je in het voorjaar verse basilicum in een potje? Zet deze in een grotere pot buiten, iedere week mest geven en de plant zal je de hele zomer voorzien van basilicumblaadjes!)

Drinken

Water met munt en citroen


watermunt


Wijn of bier bij de BBQ is bijna vanzelfsprekend. Warm weer en minder alcohol tussendoor? Koel bron- of mineraalwater met stukjes verse citroen en een vers takje munt is heel verfrissend! (munt kun je bij de supermarkt in potjes kopen en groeit in een grotere pot heel hard, zodat je voor de hele zomer voldoende hebt.)

vlag